Horehronské múzeum chystá na letné mesiace výstavu vedeckých hračiek

31.05.2024 Brezno

Brezno 30. mája (TASR) - Horehronské múzeum v Brezne pripravuje na letné mesiace interaktívnu výstavu Kyvadlo-vedecká hračka, ktorú otvorí 8. júna a potrvá do 1. septembra. Spestrením a doplnením výstavy budú tvorivé dielne a zážitkové programy, v rámci ktorých si návštevník zhotoví jednoduchú fyzikálnu hračku a spozná hry starých rodičov. TASR o tom vo štvrtok informovala Martina Ťažká z múzea.

"Základom výstavy sú vedecké hračky, hry a jednoduché experimenty fungujúce na princípe kyvadla a jeho najznámejšie modely. Medzi nimi nechýbajú Newtonovo, Galileovo, Rothovo a Maxwellovo kyvadlo, ani magnetické, chaotické, torzné, pieskové či spriahnuté kyvadlo. Výstava je plne interaktívna, s každou jej súčasťou sa môže návštevník hrať a tým spoznávať ich zákonitosti a princípy fungovania. Zároveň si uvedomí alebo upevní poznatky súvisiace s kmitmi, kyvmi, frekvenciou, vlnením, vibráciou, rezonanciou, chvením," priblížila Ťažká.

Spôsob manipulácie a fyzikálny základ každého z exponátov bude objasnený v prehľadných návodoch s obrázkami, ktoré sú väčšinou doplnené QR kódom. Po jeho odkrytí si návštevník môže pozrieť súvisiace video v mobilnom telefóne.

Výstavu pripravilo občianske združenie Vedecká hračka z Banskej Bystrice, ktorého cieľom je rozvíjať voľnočasové záujmové technické a výtvarné aktivity, najmä detí a mládeže.
 

Vyberte región

mark